BUDIMO DOBROČINITELJI
Početna > Novosti > Podjela paketa > Podijeljeno 20 paketa ispred O.Š. “Srednje” – opština Ilijaš

Podijeljeno 20 paketa ispred O.Š. “Srednje” – opština Ilijaš

Danas je tim udruženja “Izvor dobročinstva” podijelio 20 prehrambenih paketa za porodice djece koja pohađaju JU O.Š. “Srednje”. Paketi su sadržavali osnovne životne namirnice i vreću brašna od 25 kg.

Osnovna škola „Srednje“ u Srednjem pripada općini Ilijaš i to njenom ruralnom dijelu (uglavnom brdsko – planinsko područje). Nastava se odvija u jednoj centralnoj i tri područne škole. U centralnoj školi nastava se izvodi od I do IX razreda, a u područnim od I do IV razreda.

Zbog ovako velikog školskog područja koje pokriva škola, pojedini učenici vozare i do 25 km u jednom pravcu autobusom koji preuzima učenike iz desetak sela.

Osim izazova dugog putovanja od kuće do škole i nazad, mnogo učenika se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji. Prema trenutno dostupnim informacijama, kod 70%  učenika ni jedan roditelj nema redovno zaposlenje.

Zbog toga stanovništvo ovog područja uglavnom živi od poljoprivrede i stočarstva uz obavljanje sezonskih poslova. Ovi poslovi mogu biti izvor dodatnih primanja, ali nikako ne osiguravaju dugoročnu ekonomsku stabilnost u porodici.

Direktorica škole Dženita Čehajić-Kulo uputila je riječi zahvale udruženju “Izvor dobročinstva”, te domaćim donatorima koji su učestvovali u ovom projektu.

Podijeli: