BUDIMO DOBROČINITELJI
Početna > Novosti > Projekti od društvenog značaja > Izgradnja/renoviranje > Postavljen kamen temeljac za džamiju u Krkojevcima – Sanski Most

Postavljen kamen temeljac za džamiju u Krkojevcima – Sanski Most

Danas, 04. Juna 2021. godine, upriličeno je svečano postavljanje kamen temeljca za džamiju u Krkojevcima, općina Sanski Most. Mještani ovog prosperitetnog naselja već dugi niz godina žude za vjerskim objektom. Mektebska pouka, učenje Kur’ana i drugi vjerski edukativni programi do sada su se  održavali u stambenim objektima, te će se nakon izgradnje ove džamije napokon steći normalni uslovi za obavljanje ovih aktivnosti. Džamije će nositi ime „Abdurahman ibn Auf“, po poznatom ashabu Allahovog Poslanika s.a.w.s.

Ovoj svečanosti, pored ostalih, prisustvovali su eminentni gosti: načelnik općie Sanski Most, Faris Hasanbegović, predstavnici medžlisa IZ Sanski Most, na čelu sa glavnim imamom Mirzom ef. Žerićem i predsjednikom medžlisa, Nurijom Jakupovićem, kao i delegacija udruženja „Izvor dobročinstva“, predvođena predsjednikom Ismirom Karagom i projekt menadžerom Harminom Suljićem, te predsjednik odjela za Balkan organizacije Ihja el Turas el Islami iz Kuvajta, šejh Mahmud Saqr el Nedždi.

Predstavnici medžlisa IZ Sanski Most iskazali su gostima dobrodošlicu, te priredili prijem u prostorijama medžlisa. Iskorištena je prilika da se održi radni sastanak u kojem se razgovaralo o predstojećem projektu. Nakon toga, u Hamzibegovoj džamiji uručene su zahvalnice predstavnicima udruženja „Izvor dobročinstva“ i predstavniku organizacije Ihja el Turas el Islami.

Poslije džume namaza, učenjem odlomka iz Kur’ana otpočela je svečana manifestacija postavljanja kamena temeljca za džamiju „Abdurahman ibn Auf“.

Prisutnima se obratio glavni imam Mirza ef. Žerić, koji je nakon uvodnih riječi poručio: “Danas je veliki dan za ovo naselje i za čitavu općinu Sanski Most. Naša lijepa vjera uči nas da su muslimani braća i da nema razlike između braće kada je u pitanju porijeklo, boja kože ili nacionalna pripadnost. Naša braća iz brojnih arapskih zemalja uradila su mnogo hajra za naš narod u toku rata, ali i poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu kada je trebalo dati podršku za napredak u svakom pogledu. Da nas nisu zaboravili i 26 godina nakon agresije na našu zemlju svjedoči nam ovo današnje okupljanje i naša zajednička želja da na ovom mjestu izgradimo džamiju koja će biti od koristi muslimanima. Božija odredba je bila da vakifi ove naše džamije budu muslimani iz Kuvajta, te da i to bude jedan od razloga jačanja naše bratske veze i ljubavi. Ova džamija će biti srce i duša ovog našeg naselja, simbol našeg postojanja, ali i mira i suživota sa svim dobronamjernim ljudima. Vijekovima su se Bosnom prolamali zvuci zvona sa crkvenih tornjeva i melodije ezana naših mujezina. Dobronamjernim ljudima to nikada nije smetalo.“

Nakon toga, riječ je pripala predsjedniku udruženja „Izvor dobročinstva“, Ismiru Karagi: „Uistinu smo danas počašćeni što smo dijelom ovoga projekta. Džamije se grade u svim krajevima Bosne i Hercegovine, ali u ovakvim mjestima, gdje ne vidimo u blizini džamiju, velika je vrijednost u takvom mjestu omogućiti da ezan dolazi do ušiju ljudi. U islamu i našem životu ništa se ne dešava slučajno, nego to Gospodar određuje. Ime koje će nositi ova džamija je ime jednog plemenitog ashaba koji je među prvima primio islam. To je Abdurahman ibn Auf, jedan od desetorice obradovanih džennetom. Ono na šta me asocira njegov životopis jeste bliskost sa osobinama koje posjeduje narod ovog kraja. To je narod koji čini dobro, narod koji ne voli sadaku, već voli da dijeli drugima. Kada je došao u Medinu, Božiji Poslanik, alejhi selam, pobratio je muhadžire i ensarije. To je ono što nam danas treba, da iz naših srca zlobu uklonimo, da uistinu budemo braća.“

„Sredstva za ovu džamiju obezbijeđena su od strane donatora iz Kuvajta u ramazanu. To je jedan maraton dobra koji se svake godine odvija u ovom mubarek mjesecu. Naši donatori su u jednom danu uspjeli sakupiti sredstva. Prošle godine, dolazili smo ovdje da napravimo video uradak u kojem smo pozvali narod Kuvajta da se solidariše i pomogne ovaj projekat, što je, kao što vidimo, urodilo plodom. Molim Uzvišenog Allaha da nagradi sve one koji su na bilo koji način učestvovali u ovom projektu, kao i one koji su uvakufili zemlju. Nadam se da ćemo, ako Bog da, sljedeće godine imati priliku da prisustvujemo otvorenju ove džamije.“ rekao je gost iz Kuvajta, šejh Mahmud Saqr el Nedždi.

Prije samog postavljanja kamena temeljca, prisutnima se obratio načelnik općine Sanski Most, Faris Hasanbegović: „Nije mogao biti ljepši način da započnemo mjesec juni u našem mjestu kao što je ovaj – da krenemo sa izgradnjom jedne lijepe džamije. Prije samo šest mjeseci nismo mogli ni sanjati da će za ovako kratak vremenski period to biti jedan opipljiv projekat na području naših Krkojevaca. Ova džamija će biti najljepši ukras ovog mjesta. Na kraju, molim dragog Boga da nas ova džamija spoji i približi, da jedni prema drugima budemo bolji, te da ovaj projekat učini da budemo bolji ljudi i bolji muslimani.“

Manifestacija je završena postavljanjem kamena temeljca, koji su zajednički postavili Husein ef. Kovačević i šejh Mahmud el Nedždi, te učenja tekbira i dove.

Podijeli: