BUDIMO DOBROČINITELJI
Početna > Novosti > Adaptacija džamije > Uspješno realizovan projekat zamjene tepiha u gradskoj džamiji u Rudom

Uspješno realizovan projekat zamjene tepiha u gradskoj džamiji u Rudom

Projekat zamjene tepiha u Ruđanskoj džamiji, za koji smo ranije potpisali ugovor o finansiranju, nedavno je uspješno i realizovan. Džamija se nalazi na samom ulazu u našu državu, nedaleko od granice sa susjednom Srbijom, u središtu opštine Rudo.

Džemat obuhvata veoma široko područje, gdje se proseže na prostoru cijele opštine, uključujući i povratnička sela koja su udaljena kilometrima od ove džamije. Iako je džamija udaljena, uvjerili smo se da muslimani ovih područja dolaze na namaze u Ruđansku džamiju, ali je ona često posjećena i od putnika namirnika. Zbog toga smo zahvalni donatorima, koji su obezbijedili uslovniju džamiju i bolji ambijent za džematlije.

Glavni imam medžlisa IZ Rudo, a ujedno i imam Rudske džamije, Mehrudin ef. Genjga se zahvalio na ovoj značajnoj donaciji:

„Ruđanska džamija je vakuf velikog vezira Kara Mustafa-paše Sokolovića, koja se ranije nalazila nedaleko od ove lokacije, te je nakon poplave 1898. godine, napravljena na ovom mjestu. Džamija je minirana i porušena u ratu 1992. godine, a 2010. godine obnovljena. Zbog skromnih sredstava pri izgradnji zahtjeva djelimičnu obnovu, a prioritet je bio tepih koji smo upravo realizovali uz nesebičnu pomoć i saradnju udruženja „Izvor dobročinstva“, te organizacije Ihja el Turas el Islami i Ambasade Države Kuvajt u Sarajevu. Stoga, koristim priliku da se ispred medžlisa IZ Rudo, džematlija, te i u svoje lično ime zahvalim svima koji su dali doprinos u ovom projektu.“

Podijeli: