BUDIMO DOBROČINITELJI
Početna > Novosti > Projekti od društvenog značaja > Potpisan ugovor o finansiranju novog tepiha/prostirke za džamiju Ferhadija u Banja Luci

Potpisan ugovor o finansiranju novog tepiha/prostirke za džamiju Ferhadija u Banja Luci

Danas je u prostorijama udruženja Izvor dobročinstva upriličeno i zvanično potpisivanje ugovora kojim je dogovoreno postavljanje novog tepiha za džamiju Ferhadija u Banja Luci, jednu od najljepših džamija u Bosni i Hercegovini. Triateralni ugovor je potpisan između medžlisa IZ Banja Luka kao korisnik donacije, firme Vinil kao izvođač radova, te udruženja Izvor dobročinstva u svojstvu donatora. Domaćini su i ovog puta bili predsjednik udruženja Izvor dobročinstva prof. Ismir Karaga te projekt menadžer prof. Harmin Suljić, dok su gosti bili predsjednik medžlisa gospodin Kasim Mujičić te predstavnik firme Vinil gospodin Esmir Sultanić.

Ferhadije je glasila za biser islamske arhitekture u 16. stoljeću na našim prostorima, te je taj epitet nosila sve do 1993. godine, kada je ovaj simbol Banja Luke srušen od strane agresora. Ferhat-pašina džamija je zbog svoje historijske važnosti te zbog načina i stila gradnje uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine kao i svjetske baštine UNESCO-a, što je dosta uticalo na uslove koje treba da ispunjava novi tepih.Trenutno se u džamiji nalaze stariji ćilimi, koje je sve teže održavati i koji utiču na funkcionalnost i iskorištenost džamijskog prostora.

Novi tepih će biti visokog kvaliteta, onako kako je i dostojno ovom kulturno-historijskom objektu, a krasiće ga orijentalni motivi u skladu sa enterijerom Ferhat-pašine džamije. Cilj je da se vjernici, kako iz Banja Luke, tako i putnici kojih je sve više,  osjećaju ljepše i komfornije u džamiji.

Relizacija ovog projekta je produkt donacija tokom zulhidžetskih akcija koje je vodilo naše udruženje, te se ovim putem zahvaljujemo svima koji su dali svoj doprinos u ovom, zaista važnom projektu, uz dovu Allahu da vas nagradi svakim dobrom. Amin

Podijeli: