BUDIMO DOBROČINITELJI
Početna > Novosti > Izgradnja džamije > Postavljanje kamena temeljca za izgradnju džamije na Gostilju (Vlašić/Travnik)

Postavljanje kamena temeljca za izgradnju džamije na Gostilju (Vlašić/Travnik)

U nedelju, 30. avgusta, upriličena je manifestacija postavljanja kamena temeljca u mjestu Gostilj na platou planine Vlašić. Domaćin manifestacije je bio medžlis IZ Travnik na čelu sa glavnim imamom mr. Salih ef. Indžićem te predsjednikom medžlisa dr. Nerminom Šušićem.

Pored predstavnika medžlisa, ovom svečanom trenutku su prisustvovali načelnik opštine Travnik Hadžiemrić, dipl. ecc., direktor Elči Ibrahim-pašine medrese mr. Dževdet Šošić, predstavnici udruženja Izvor dobročinstva, predsjednik prof. Ismir Karaga, projekt menadžer prof. Harmin Suljić, vakif parcele Osman Sefer, kao i drugi gosti i džematlije.

Kao što smo i ranije rekli, ovo je projekat od velike važnosti što su svi naglasili i ovom prilikom. “Izražavam veliku zahvalnost vakifima i posrednicima iz udruženja Izvor dobročinstva koji su našli za shodno da nas podrže u ovom projektu. Mi sa njima imamo jako dobru saradnju, nekoliko hajr česmi, nekoliko džamija, a na području muftijstva još više koje smo već realizirali, tako da se nadamo nastavku naše saradnje. Molim Allaha da u nagradu upiše svima onima koji su dali svoj doprinos da se ova džamija izgradi” rekao je glavni imam Salih ef. Indžić.


“Ovo je historijski trenutak za Vlašić. Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli da se realizuje ovaj projekat, ova džamija će biti svjetionik širenja Islama na ovim prostorima. “, poručio je predsjednik organizacionog odbora mr. Ahmed Omerdić.

“Na ovom prostoru smo prije nepunih šest godina napravili vodovod, put je davno prošao, ali ovaj objekat koji se sad pravi uz pomoć udruženja Izvor dobročinstva i naših prijatelja iz Kuvajta će sigurno podići na viši nivo kultivizacije ovog prostora, daće mu smisao, sigurnost i duhovnost.” rekao je u svom obraćanju načelnik opštine Travnik, gospodin Admir Hadžiemrić.

Na kraju se obratio i predsjednik Izvora dobročinstva, te poručio sljedeće: “Vlašić je stub Bosne i Hercegovine, kao i sve naše planine. A nešto najljepše što može da stoji na tom stubu je mjesto gdje će se Allahovo ime čuti, mjesto odakle će se širiti mir i tolerancija, kao što je uvijek bilo iz naših džamija i nadam se da će tako ostati vijekovima. Ono što bih još istakao, a to je da će ime džamije biti Ebu Bekr Es – Siddik r. a., to je uistinu veliko. On je bio prvi koji je povjerovao Božijem Poslaniku, i taj epitet koji je dobio Es Siddik imam osjećaj da nama Bošnjacima danas najpotrebniji, tj. iskrenost, onaj koji voli iskrenost.

Jedan od znakova iskrenosti jeste i ova akcija od naroda Kuvajta, da se ova džamija napravi u vremenu pandemije. Imam osjećaj da se sada više iz te zemlje daje nego u drugim godinama, to je dokaz da ti ljudi vjeruju da će ih Bog Uzvišeni nagraditi za ono što su žrtvovali.”Sam kamen temeljac su postavili predsjednik Ismir Karaga, glavni imam Salih ef. Indžić, načelnik Admir Hadžiemrić, te vakif parcele za izgradnju džamije Osman Sefer.

Na kraju, pridružujemo se zahvalama, kako narodu kuvajta, organizaciji Ihja el Turas el Islami, tako i ambasadi države Kuvajt u Sarajevu, uz dovu Allahu da ih nagradi svakim dobrom na oba svijeta.

Podijeli: