BUDIMO DOBROČINITELJI
Početna > Novosti > Projekti od društvenog značaja > Izgradnja/renoviranje > Uskoro obnova čaršijske džamije u Gackom i džamije u džematu Dolovi u Visokom

Uskoro obnova čaršijske džamije u Gackom i džamije u džematu Dolovi u Visokom

Jučer, u prostorijama udruženja „Izvor dobročinstva“ u Vogošći potpisana su dva ugovora kojima se reguliše finansiranje obnove i rekonstrukcije džamije u džematu Dolovi, nadomak Visokog, te džamije Mehmed-age Zvizdića, odnosno centralne džamije u Gackom. Riječ je o dva veoma važna projekta, imajući u vidu aktivnosti u džematu Dolovi, kao i značaj džamije za povratnike na području Gacka.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Gračanica kod Visokog, Kemal Baković, izjavio je: „Ispred našeg medžlisa, iskreno se zahvaljujem udruženju ‘Izvor dobročinstva’, Ambasadi Države Kuvajt u Sarajevu kao i samoj državi Kuvajt na donaciji za opremanje džamije u našem džematu Dolovi. Ovaj džemat se nalazi na tromeđi između Visokog, Breze i Kaknja. To je dakle jedan mali, ali vrijedan i aktivan džemat. Zaista je postojala velika potreba da se džamija obnovi i renovira, te će nam ova donacija dobro doći, te vam se na tome još jednom zahvaljujem uz dovu da vas Allah obilato nagradi za sve ono što radite za pomoć našeg naroda u Bosni i Hercegovini“

 

Predstavnici medžlisa Islamske zajednice Gacko, predsjednik Dževad Memić, te glavni imam, Sadet ef. Bilalić, su sa posebnom radošću dočekali potpsivanje ovog ugovora, te istakli da je ovaj projekat od posebnog značaja za povratnike na području Gacka.

„Želim u ime medžlisa Islamske zajednice Gacko i povratnika zahvaliti se na ovoj pomoći u rekonstrukciji gradske džamije u Gackom. Također, zahvaljujemo se vladi Kuvajta i ambasadi Države Kuvajt u Sarajevu i udruženju ‘Izvor dobročinstva’, što nisu zaboravili vjerske objekte u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. Kao što su poslije rata pomagali izgradnju i obnovu vjerskih objekata, evo nakon toga pomažu i njihovo održavanje, što je veoma bitno, s obzirom da povratnička populacija u našim krajevima nije jaka i ne bi mogli finansirati bez vaše pomoći“, rekao je Sadet ef. Bilalić, prilikom potpisivanja ugovora.

„Danas nam pričinjava posebno zadovoljstvo potpisivanje ugovora za dva vrijedna projekta. Nakon što smo prošle sedmice potpisali ugovore za dva projekta na zapadu naše domovine, tj. u Bihaću, danas smo krenuli sa realizacijom projekta na jugu naše zemlje. Radi se o projektu rekonstrukcije čaršijske džamije u Gackom. I ovaj projekat nam je uistinu jedan od dražih projekata, jer se radi o našem povratničkom džematu“, rekao je predsjednik udruženja „Izvor dobročinstva“, Ismir Karaga.

Na kraju, predsjednik se zahvalio gostima, predstavnicima medžlisa, kao i donatorima iz Kuvajta, organizaciji „Ihja el Turas el Islami“, kao i Ambasadi Države Kuvajt.

Podijeli: