BUDIMO DOBROČINITELJI
Početna > Novosti > Radna posjeta > Svečano otvoren Edukativni centar džemata Vrapčići u Mostaru

Svečano otvoren Edukativni centar džemata Vrapčići u Mostaru

U petak, 29.09.2023. upriličeno je svečano otvaranje edukativnog centra džemata Vrapčići u Mostaru. Ceremoniji otvaranja prisustvovale su brojne džematlije, kao i predstavnici Medžlisa IZ Mostar, glavni imam mr. Dino-ef. Maksumić, predsjednik Medžlisa, Džafer Alić, te predsjednik džematskog odbora džemata Vrapčići, Senad Barak.  Ispred udruženja “Izvor dobročinstva”, kao jednog od najvećih donatora ovog projekta, prisustvovao je predsjednik udruženja, Ismir Karaga.

Ovaj vakufski objekat nalazi se u dvorištu Bijele džamije, čije dvije elegantne munare krase hercegovački horizont i simboliziraju povezanost mještana sa vjerom, kulturom i bogatom prošlošću. Bijela džamija je  otvorena 2014. godine i prva je džamija u Hercegovini sa dvije munare. Džemat Vrapčići uvijek je čuvao svoje vrijednosti i tradiciju sa posebnom pažnjom. Osjećali su duboku potrebu za otvaranjem mjesta koje će odražavati duh zajednice i gdje će se svi osjećati dobrodošlima, te su sa velikom radošću dočekali otvaranje vakufskog kompleksa u čijem sastavu su “Vrtić Zemzem” i edukativni centar.

Tokom ceremonije prisutne je poselamio predsjednik džematskog odbora, Senad Barak, a zatim se obratio predsjednik Medžlisa IZ Mostar, Džafer Alić, koji je između ostalog rekao: “Hvala Allah koji nam je omogućio da u ovom danu otvorimo edukativni centar u Vrapčićima, kako za djecu, tako i za naše starije mještane. Ovaj objekat će obuhvatati edukativne programe različitih sadržaja za sve kategorije džemata i nadam se da će biti primjer drugim džematima na području Mostara da razvijaju ovakve projekte. Želim da se zahvalim našim vakifima koji su obezbijedili da ovaj objekat bude na ovakvom nivou, a posebno ističem našeg glavnog donatora Državu Kuvajt, preko udruženja “Izvor dobročinstva”, i narod Kuvajta, koji su uložili veliki trud da ovaj projekat ugleda svjetlo dana.”

“Lijepo je kada se nešto završi i kada se ovakvo velezdanje ugleda pred našim očima, a još ljepše je kada to dođe na pravo mjesto. Možemo reći da ova džamija dobija izgled kakav sve džamije treba da imaju, da je to jedan kompleks gdje se sve generacije okupljaju. Imamo djecu u vrtiću, imamo omladinski centar gdje se okuplja omladina i imamo ljude koji namaz obavljaju. To je ta slika našeg čovjeka i našeg identiteta. Uistinu, nama je čast da učestvujemo u ovakvim projektima i želim da se zahvalim našem bratskom narodu Kuvajta i organizaciji “Ihja et-Turas el-Islami” koji imaju sluha za naš narod i za projekte koje ovdje grade. Drago nam je da se sve više se okreću projektima koji su stvarno potrebni našim ljudima. Mi im se od srca zahvaljujemo, jer zauzvrat oni ne traže ništa osim da to dođe u prave ruke.”, rekao je predsjednik udruženja “Izvor dobročinstva”, Ismir Karaga.

Podijeli: